Of je nu een kinderwens hebt of gewoon wilt stoppen met synthetische hormonen, het idee om te stoppen met de pil kan een beetje eng zijn.
We denken vaak aan de mogelijke bijwerkingen die kunnen volgen: acne, gewichtstoename, terugkeer van PCOS-symptomen, moeite om een regelmatige cyclus terug te krijgen, pijnlijke menstruaties, PMS...
Maar geen paniek, het is heel goed mogelijk om je lichaam te ondersteunen zodat deze overgang soepel verloopt.
In dit artikel
geef ik je enkele tips om deze bijwerkingen te vermijden.
Bereid je lichaam voor voordat je stopt met de anticonceptiepil
De anticonceptiepil, of deze nu oestroprogestatief of progestatief is, heeft veel neveneffecten op je lichaam.
De pil:
Put de micronutriëntenvoorraden uit: Je lever werkt hard om de synthetische hormonen te elimineren, wat je voorraden aan magnesium, zink, B-vitaminen (B6, B9, B12), selenium, vitamine A en E, en glutathion uitput.
Beïnvloedt de gezondheid van je lever: Doordat je lever voortdurend synthetische hormonen moet elimineren (die 50 keer meer aanwezig zijn dan onze natuurlijke hormonen), raakt hij uitgeput. Bovendien bemoeilijken de tekorten aan micronutriënten deze detoxificatie, waardoor er een teveel aan synthetische oestrogenen in je lichaam ontstaat, wat leidt tot een toestand van hyperestrogenie.
Verhoogt inflammatie: De pil verstoort de zink/koperbalans door de zinkspiegel te verlagen, wat het kopergehalte verhoogt, een pro-oxidant.
Het is de heel belangrijk om tijdens de inname van de pil je lichaam te ondersteunnen! Wat kan je doen?
Micronutriëntentekorten aanvullen: Voeg aan je voeding genoeg pompoenpitten (zink), zonnebloempitten en tarwekiem (B6), groene bladgroenten (folaat), vis en eieren (B6, B12), lever (B-vitamines), paranoten (selenium), levertraan (vitamine A), koolzaad- en zonnebloemolie (vitamine E) toe. Vergeet niet magnesium aan te vullen!
Je lever ondersteunen: Help je lever met genoeg mariadistel-en paardenbloeminfusie, kruisbloemigen, zwarte radijs en bieten. En beperk bewerkte voedingsmiddelen zo vaak mogelijk.
Inflammatie verminderen: Beperk suiker, alcohol, gluten, en consumeer zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen, rijk aan omega-3, evenals gember en kurkuma.
Zorg voor je darmmicrobioom: Consumeer pro- en prebiotica, beheer je stress en beweeg regelmatig.
Hoe stop je met de anticonceptiepil zonder vervelende bijwerkingen? Jouw actieplan
Elk lichaam reageert anders op het stoppen met de pil. Er is dus geen one-size-fits-all oplossing, alles hangt af van de symptomen die je ervaart. Maar wees gerust, met de juiste aanpak kun je deze symptomen sterk verlichten en met de bovenstaande tips zelfs vermijden.
Amenorroe en onregelmatige cycli
Als je net bent gestopt met de pil, is het normaal dat je menstruatie tot drie maanden na het stoppen niet direct terugkomt. Maak je hier geen zorgen over. Maar als je menstruatie op de lange termijn niet verschijnt, is dat een teken dat je niet ovuleert, wat een probleem kan zijn voor je gezondheid.
Vragen om jezelf te stellen:
Krijg je genoeg calorieën binnen?
Heb je micronutriëntentekorten?
Ervaar je veel stress?
Heb je symptomen van PCOS of hyperandrogenisme?
Heb je een oestrogeentekort?
Acne
Acne kan na het stoppen met de pil optreden vanwege de daling van SHBG (een eiwit dat testosteron en estradiol bindt). Hoe meer SHBG afneemt, hoe meer vrij testosteron toeneemt, wat acne kan veroorzaken. Bovendien duurt het even tegen dat progesteron (dat androgenen reguleert) weer op een optimaal niveau komt na het stoppen met de pil, wat het probleem kan verergeren.
Mogelijke pistes:
Ondersteun je darmmicrobioom: Zie de bovenstaande tips.
Help je lever: Zie de bovenstaande tips.
Verminder hyperandrogenisme: Werk aan hyperinsulinemie, beheer je stress, consumeer zink, brandnetelwortel en zaagpalm.
Optimaliseer je progesteronspiegel: Verminder stress, vermijd caloriearme diëten, consumeer omega-3-vetzuren, en voeg progesteron-achtige kruiden toe o.a. Alchemilla.
Stabiliseer je bloedsuikerspiegel: Want regelmatige pieken in de bloedsuikerspiegel kan inflammatie en hyperandrogenisme verhogen.
Als je al last had van hyperandrogenisme of PCOS voordat je de pil nam, is het essentieel om de onderliggende oorzaken aan te pakken en je lichaam te ondersteunen met aangepaste voedingssupplementen.
Pijnlijke menstruaties
Menstruatiepijn die je verhindert om dagelijkse activiteit te doen is nooit normaal. Het kan te wijten zijn aan:
Inflammatie : Beperk ontstekingen zoals hierboven beschreven.
Een tekort aan magnesium: Overweeg supplementatie met magnesiumbisglycinaat (250-300 mg/dag afhankelijk van je behoeften).
Hyperestrogenie: Werk aan een goede oestrogeenmetabolisme, ondersteun je lever en darmmicrobioom.
Een tekort aan progesteron: Progesteron heeft een ontstekingsremmende werking. Ondersteun de productie ervan met een gebalanceerd dieet, goed stressmanagement, en progesteron-achtige kruiden.
Gynaecologische oorzaken: Zoals endometriose of myomen. Bij twijfels, maak een afspraak bij de gynecoloog!
PMS
Ernstige PMS die terugkomt na het stoppen met de anticonceptiepil is niet normaal. Dit is vaak een teken van hyperestrogenie, overmatige stress, micronutriëntentekorten of ontstekingen.
Een artikel over het verminderen van PMS komt binnenkort, blijf op de hoogte!
Gewichtstoename
De anticonceptiepil verhoogt de TBG (een eiwit dat schildklierhormonen bindt), wat de schildklier kan vertragen en gewichtstoename kan bevorderen (evenals vermoeidheid en verminderd libido).
Micronutriëntentekorten spelen ook een rol bij deze afname van de schildklierfunctie.
Ten slotte kan insulineresistentie ook een oorzaak zijn van gewichtstoename.
Conclusie
Hoe stop je met de anticonceptiepil zonder vervelende bijwerkingen?
Na het stoppen met de pil kunnen rebound-effecten optreden, maar ze zijn niet onvermijdelijk. Het hangt allemaal af van de reden waarom je de pil hebt genomen in eerste instantie en het type pil dat je hebt gebruikt. In elk geval zijn er oplossingen om de symptomen te verlichten en de rebound-effecten te verminderen met een aangepaste aanpak.
Wil je hulp bij het stoppen met de pil? Laten we erover praten! LINK naar een gratis afspraak.
Mijn Happy Cycle-begeleiding is hiervoor gemaakt: LINK
Comments